Új eszközzel vizsgálják a fagykárt a növényekben

Az Adelaide Egyetem agrártudósai és mérnökei új eszközt vetettek be a gabonafélék fagykárának vizsgálatára.

Az Optics Express folyóiratban megjelent kutatásuk kimutatta, hogy képalkotó technológiával sikeresen tudják szűrni az árpát fagykár szempontjából. „A becslések szerint a fagy évente 360 ​​millió dollár közvetlen és közvetett veszteséget okoz az ausztrál gabonatermesztőknek”, mondta Jason Able projektvezető.

Fagykárosodás akkor fordulhat elő, ha a növény szaporítószervei 0 celsius fok alatti hőmérsékletnek vannak kitéve a vegetációs időszakban. Az árpa és a búza hajlamos a fagykárokra. Például egy fokos hőmérséklet-különbség azt eredményezheti, hogy a búzában a fagykár jelentősen megnő.

Az egyetem kutatóintézete a Gabona Kutató és Fejlesztő Társaság támogatásával az tesztelte, hogy az intézmény mérnöki laboratóriumának korszerű képalkotó rendszerét lehet-e az árpa és a búza szkennelésére is használni.

“A fagynak kitett árpa és búza több napig nem feltétlenül mutat tüneteket a fagy után” – mondja Able professzor. “Ez a technológia képes a fagykárok azonosítására, mielőtt észlelhetők lennének a tünetek. A nemesítők például felhasználhatják a gyorsabb és megalapozottabb fajtaszelekciós döntések meghozatalára.

A kutatócsoport szántóföldi termesztési körülmények között is működő prototípus kidolgozását tervezi a jövőben.

Free-Photos képe a Pixabay -en.