Új fajtákat honosított Bordeaux

A június végi hőhullám után a globális felmelegedésre válaszul a Bordeaux Supérieur borvidék termelőinek szindikátusa bejelentette, hogy jóváhagyta a hét új szőlőfajta használatát, mert azok a melegebb időjárás ellenére is biztosítják a bor savtartalmát és a hozamuk sem csökken a forróságban.

Ez egy hatalmas lépés a borvilág egyik legkonzervatívabb területén. Jóllehet a borvidék fő fajtái a Merlot és Cabernet Sauvignon, valamint kisebb mennyiségben a Cabernet Franc, a Petit Verdot és a Malbec, de néhány borász már évek óta telepített nem honosított szőlőfajtákat telepített a klímaváltozás elleni védekezésül.

A hét fajta közé tartozik a Marselan és a portugálok kedvence, a Touriga Nacional, valamint a kevésbé ismert Castets és Arinarnoa. A fehér borok esetében az újonc fajták az Alvarinho, a Petit Manseng és a Liliorila, amely az 1950-es években született a Baroque és a Chardonnay keresztezéséből.

A tervek szerint az új fajták a végső keverék 10 százalékát tehetik ki, de a termelő legfeljebb a teljes szőlőterületének 5 százalékán telepítheti őket. Ha a végleges jóváhagyás megtörténik, az új fajták ültetése a 2020/21-es szezonban kezdődhet – adta hírül a Le Syndicat Viticole des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub