Új kihívások előtt az ázsiai vetőmag-előállítás

A vetőmag minősége, a szellemi tulajdon védelme és az innováció jelenti a jövő legnagyobb kihívását az ázsiai-csendes-óceáni vetőmagágazat számára.

A járvány árnyékában az ázsiai csendes-óceáni vetőmag-szövetség (APSA) felkészült és készen áll arra, hogy megoldásokat keressen ezekre a kihívásokra.

„A legnagyobb feladataink a magas minőségű vetőmagtermelés, a szellemi tulajdon védelme és az innováció erősítése”, magyarázta May Kanokwan Chodchoey, az APSA ügyvezető igazgatója.

A vetőmagtermelő vállalatoknak szerte a régióban olyan az eszközökre és keretrendszerre van szüksége, amelyek mentén kiváló minőségű vetőmagot biztosíthatnak a gazdáknak. Ez genetikai javulást jelent, amelyet kutatás és fejlesztés révén érnek el.

Egy másik kihívás is a nemzetközi vetőmagmozgás az országok és régiók között. A koronavírus korai szakaszában az APSA részletes felmérést készített, hogy meghatározza a pandémia vetőmagiparra gyakorolt ​​hatását.

„A tavalyi járvány idején sok ország kért kormányzati támogatást a vetőmagmozgás tekintetében, mert erre sajnálatosan nagy hatással volt a járvány”, mondja Kanokwan Chodchoey. “A szállítást a vállalatok nagyon rendkívül nehezen oldották meg. A szállítási költségek drasztikusan megnőttek a régióban, a rendszer még mostanra sem állt teljesen helyre.