Új korszakot nyitnak a mezőgazdasági drónok

Technológiakutatók szerint a drónok használata a mezőgazdaságot átvezeti az az adat-vezérelt jövőbe. A folyamat már javában tart.

Az olcsó szenzorok, felhő alapú számítástechnika, a drónok egyre intelligensebb szoftvere lehetőséget nyújt arra, hogy a korral lépést tartó mezőgazdaság elláthassa a világ növekvő népességét. A számok azt mutatják, hogy a mezőgazdaság éppúgy megújul, mint évről-évre a természet. A mezőgazdaság iparosítása előtt – az ősidőktől nagyjából 1920-ig – az élőerőn alapult a főként kisebb farmokon folyó földművelés. Hiába váltotta a vaseke a faekét, majd jött az acél eke – ami révén olyan szűzföldeket is sikerült feltörni, mint a rendkívül kötött talajú amerikai prérit – száz évvel ezelőtt egy ember táplálkozását körülbelül 0,8 hektár biztosította.

Évezredünk elejére a traktorok, kombájnok, a műtrágya a növényvédő szerek, valamint az új vetőmagfajták tudományos kifejlesztése révén eljutottunk oda, hogy nagy átlagban fél hektár öt embert táplál.

A digitalizálódó mezőgazdaság azonban a következő nagy lépést jelenti az ágazat fejlődéstörténetében. A fejlett országokban terjedőben vannak a farmokon, a növényeken elhelyezett jeladók, műholdképeken láthatjuk a talaj nedvességtartalmát, szoftvereket írnak a növénybetegségek korai jelzésére. A mezőgazdasági drónok pedig térképeznek, felismerik a kártevőket, permeteznek, sőt kísérletek folynak, hogy vetésre hogyan használhatók.

Nem is csoda, hogy kockázati tőke drón technológia beruházásai folyamatosan bővülnek. Amíg a tavalyi első fél évben a szektorban 2,06 milliárd dollárt helyeztek el, addig az év végére a teljes befektetési összeg elérte a 4,25 milliárd dollárt, nagyjából kétszeresét a 2014-es szintnek – foglalta össze a Market Research Reports.