Új műhold figyeli a Föld vegetációját

Hat hónap intenzív tesztelés után hamarosan kilövésre kész az Európai Űrügynökség (ESA) új műholdja, a Sentinel -2A. Jelenleg Ottobrunnban (München közelében) készítik fel a Francia-Guyana-i indulásra, az Airbus Defence and Space gyártóval együttműködésben. Várhatóan Áprilisban kerül át a Kourou űrállommásra, ahonnan június közepén az űrbe küldik a majd egy tonna súlyú eszközt.

Ikertestvérével, a Sentinel-2B-vel erdőkről és földterületekről rögzít képeket, melyeket hatékonyabb mezőgazdasági módszerek kidolgozásához használnak majd fel. A két műhold a Copernicus csoporthoz tartozik, mely az ESA és az Európai Bizottság közös megfigyelő programjához tartozik.

http://www.esa.int/spaceinvideos/content/view/embedjw/426596

A Sentinel-2 adatainak különös haszna a földművelésben, erdőgazdálkodásban lesz, de természeti katasztrófák (árvizek, erdőtüzek, földcsuszamlások) esetén is nagy szerepük lehet. Segítségével terméssel kapcsolatos előrejelzések készíthetőek, valamint optimalizálható az öntözés és műtrágyázás is.

Mivel az adatok szinte valós időben, pár órán belül elérhetőek, sokkal pontosabban tervek készíthetőek, mint korábban. Ráadásul világszerte ingyenesen hozzáférhető adatbázist épít ki az ESA. A műhold ötnaponta kerüli meg a Földek, 290 kilométer széles felületet lefedve. Különböző hullámhosszúságú elektromágneses szenzorok segítségével rendkívül jó felbontású képek készülnek.

Az élelmiszerbiztonság, a növekvő populáció élelmiszerrel való ellátása állandó téma, ezért is kiemelten fontos ez a projekt. A korábbi Sentinel-1 fókuszában főként katasztrófamenedzsment, erdőirtás áll, a Sentinel-3 esetében az óceánokra koncentrálnak majd. Folyamatos fejlesztés és bővítés várható, melynek eredményeként legalább 2030 adatot sugároznak majd a Földre.

Video: http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2014/02/Sentinel-2