Új őrület: Egyre több a pizza farm

Kirándulás egy amerikai farmra, egybekötve egy pizzázással, amihez minden alapanyagot a helyi mezőgazdász termel – így foglalható össze az Egyesült Államokban terjedő trend, a pizza farmozás.

A pizza farmok létrejötte tulajdonképpen nem meglepő, tekintve, hogy az Egyesült Államokban a mezőgazdasági minisztérium felmérése szerint a 9 és 16 év közötti fiúk 29 százaléka minden nap elfogyaszt egy pizzát. A pizza népszerűségét jelzi az is, hogy 1995 óta 41 százalékkal emelkedett az amerikaiak sajtfogyasztása. A pizza tehát hódít, Minnesotában és Wisconsinban a CNN tudósítása szerint már bevett nyári időtöltés a pizza farmok meglátogatása. A helyi mezőgazdász családok saját terményeiket használják fel pizza alapanyagként, az olasz tésztára vágyó lakosság pedig élvezi, hogy a természetben, ellenőrzött minőségű terményekből készített pizzát ehet. Az amerikai közép-nyugaton működő családi farmokra a vendégek nem csak saját tányérjaikat, de plédjeiket és kerti székeiket is magukkal hozzák, hogy piknikezés közben fogyaszthassák el a friss pizzát.

A régi első pizza farmja az A to Z volt, a vállalkozás 1998-ban kezdte működését és mostanra a hipszterektől a nyugdíjasokig minden társadalmi réteget vendégül lát. Az A to Z példáját követte számtalan wisconsini vállalkozás. A hasonló cégek sikerét példázza a Minnesotában működő Red Barn Farm is; a gazdaság pizzasütödéje olyan felkapott lett, hogy a vendégeknek sokszor két és fél órát kellett várniuk egy pizzára. A tulajdonosok azóta megoldották a helyzetet: vettek egy olyan téglás kemencét, amiben három perc alatt kisül egy pizza.