Új szelek fújnak Zimbabwében

A zimbabwei kormány lehetővé fogja tenni a fehér farmerek számára, hogy 99 éves földbérleti szerződéseket igényeljenek. Ezzel megszüntették a Robert Mugabe egykori elnök által bevezetett rendszert, ami csak ötéves szerződéseket tett lehetővé számukra.

A 99 éves földbérleti program korábban csak a fekete állampolgárokra korlátozódott, de az eltávolított elnököt követő kormánynak rá kellett jönnie: a földekre szaktudás is kell, és nem lehet egy országot segélyekből fenntartani.

Mielőtt 2000-ben a Mugabe által támogatott fegyveresek elkobozták a fehérek tulajdonát, 3500 fehér zimbabweinek 4500 farmja volt. A kisajátítás után azonban tizedére esett a mezőgazdaság teljesítménye – írta a Bloomberg hírügynökség.

A fehérek lefoglalt farmjaira olyan nincstelen feketéket telepítettek be, akik nem értettek a mezőgazdasághoz, ami az ágazat visszaeséséhez és élelmiszerhiányhoz vezetett. Ez utóbbi olyan mért6ékű volt, hogy az egykor a térség több országát ellátó Zimbabwe tavaly tavasszal az Európai Uniótól 2,4 millió dollárt kapott az ínség enyhítésére, alig öt hónappal azután, hogy az EU már 8 millió dollárt juttatott az Európai Fejlesztési Alap tartalékjából.

Az Európai Unió az elmúlt év végéig összesen mintegy 115 millió dollárral támogatta Zimbabwét, ahol a lakosság 70 százaléka vidéken él, és a gazdálkodásból éppen csak a túléléshez szükséges jövedelmet teremtik meg. Ezért támogatni kell a mezőgazdaságot, ami felgyorsíthatja a gazdaság talpra állását.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel