Újabb madárinfluenza eset Csehországban

A cseh Földművelésügyi Minisztérium február 18-án megerősítette, a második madárinfluenza kitörést Pardubice járásban. Januárban már észlelték a madárinfluenzát a szomszédos Vysocina járásban is.

Mintegy 400 tonnányi – közel 140 ezer – pulykát és csirkét kell leölni annak érdekében, hogy megakadályozzák a H5N8 rendkívül patogén altípusának kitörését – hangsúlyozta a minisztériumi közlemény.

A bejelentést megelőző hétvégén ugyanis egy pardubicei faluban lévő baromfi tenyészet 7500 pulykája közül 1300 megdöglött. A madarak állítólag madárinfluenza tüneteit mutatták, amelyeket később a prágai Állategészségügyi Intézet is megerősített.

„Természetesen egyeztettünk a védelmi miniszterrel a katonaság esetleges bevetéséről” – közölte Miroslav Toman földművelésügyi miniszter, miközben a tűzoltók éjt nappallá téve dolgoznak a szárnyasok likvidálásán, szigorúan betartva a higiéniai előírásokat. Minden helyszínen dolgozónak egyszer használatos védőfelszerelésbe kell öltöznie, a kezükre gumikesztyűt húznak, arcukat védőmaszk takarja.

A szakemberek állítják, a településen élők egészségi állapota nem forog veszélyben, mert a farmot lezárták, a csarnokot, melyben a szárnyasok vannak, izolálták.

Image by Capri23auto from Pixabay