Újjászülethet az arabica kávé

Az angol Királyi Botanikus Kert a közelmúltba riasztó kutatást tett közzé az arabica kávét fenyegető környezeti változásokról. A szakértők a figyelmeztető jelzésre megkezdték az etiópiai kávétermesztés modernizálását és a világ kedvenc kávéfajtája a modern termesztési tudománynak köszönhetően hamarosan reneszánszát élheti.

Ágazati elemzők szerint 2080-ra az arabica kávé termőhelyei 80 százalékkal csökkenhetnek, ha a következő két évtizedben nem teszünk semmit, a kétezres évek végére eltűnhet az arabica fajta Etiópiából – közölte a brit Kew Botanical Gardens kutatását összegezve Aaron Davis vezető szakértő. Az ijesztő hír bejárta a világot, a BBC beszámolója szerint a kutatócsoport azóta vizsgálja az etiópiai kávéültetvényeket, hogy kiderítsék, mi zajlik most a világ legnépszerűbb kávéfajtájának hazájában.

Miközben a vad arabica kávét veszélyeztetik a környezeti változások, addig az ültetvényeken másfajta kockázattal is számolni kell: a termelt fajta genetikai sokfélesége mindössze 10 százaléka a vadon termő változatoknak. A szakértők attól tartanak, hogy a genetikai egyöntetűség miatt a termesztett arabica cserjék sokkal érzékenyebbek a kedvezőtlen környezeti hatásokra, mint a vadon élő példányok. „A kávé az árvagyerek a termények között” – fogalmazott Timothy Schilling, a World Coffee Research institute ügyvezető igazgatója arra utalva, hogy a gabonafélékkel ellentétben a kávétermesztésnek szinte nincs tudományos háttere. Az arabica két fajta, a C eugenioides és a C canephora (robusta) kereszteződésével jött létre 10-15 ezer évvel ezelőtt. Schilling és csapata most azt tervezi, hogy a két fajta legváltozatosabb DNS-kombinációkat tartalmazó példányait hagyományos módon, GMO-mentesen keresztezve újra létrehozza az arabicát, megtartva a robusta szívósságát és az arabica kifinomult ízét, ezzel új életet adva a világ első számú kávéfajtájának.

A kórokozók sok esetben a kávét sem kímélik, viszont lehet ellenük tenni. A Syngenta kávé növényvédelmi problémákra is ajánl megoldást.