Újraéled a komlótermesztés Kanadában

A kézműves sörök népszerűségének világszerte tapasztalható növekedése felhajtotta a komló árát. Amint Kanada nyugati államából, Brit Kolumbiából jelentették, kilója 20 és 40 kanadai dollár között van.

Már majdnem kihalt a komlótermesztés Kanadában, manapság azonban az ágazat reneszánszát éli, bár az első lépések tétovának tűnnek, hiszen többnyire 2-3 hektáron termesztik, kísérleti jelleggel.

„Nem lehetsz a pénzednél öt hektáron. Méretgazdasági okokból növelni kell a területet” – mondja Dwayne Stewart, a 125 hektáros BC Hop Co. vezérigazgatója. Méret-ügyben viszont számba kell venni, hogy az ültevény indítása igen költséges. Először is azért, hogy a komló minden nyáron 6 méteresre nőjön, sok vízre van szükség, bár ebben Brit Kolumbiában nincs hiány. Másrészt mielőtt egyetlen tövet is elültetnek, a lugas rácsozatot is ki kell építeni, amire felfuthat a komló, azután kell még különleges betakarító berendezés is.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy csak a négyéves ültetvény terem annyit, hogy megtérüljön a befektetés. De megéri türelmesnek lenni – írta a kanadai Globe and Mail –, mert egy érett komlóültetvény hektárja 15-25 ezer dollárt ér.