Ukrajna élen jár a digitális technológiák használatában

Napjainkban Ukrajnában a gazdálkodók egyre nagyobb számban használják ki a digitális megoldásokban rejlő előnyöket az intenzív mezőgazdasági termeléshez. A posztszovjet térségben Ukrajna élen jár ezen a területen, számolt be a ProAgro Group.

Keleti szomszédunknál már évek óta hatékonyan működik egy ingyenes felhőszoftver-projekt, amely lehetővé teszi a teleknyilvántartás online nyomon követését, az egységek elszámolását, valamint hozzáférést biztosít különféle műholdas képekhez.

Az ukrán gazdák egy része már digitális megoldásokkal tervezi a vetésforgót, azonosítva a szántóföldek problémás területeit. Ezekkel előre lehet jelezni nemcsak a hozamokat, de megtervezni a vetéshez szükséges vetőmag- és tápanyagmennyiségeket. Emellett monitorozni tudják a talajnedvességet, a levelek nedvességét, a szántóföld sűrűségét, sőt a magok barázdákban való elhelyezkedését is.

Bár a többi volt szovjet ország is igyekszik felzárkózni, az ottani gazdálkodók még nem használják ki ilyen nagy arányban az ebben rejlő lehetőségeket.

Sarah Clarry képe a Pixabay -en.