Ukrajna növelné kínai mezőgazdasági exportját

Az ukrán mezőgazdasági exportőrök új utakat igyekeznek találni, hogy termékeiket elhelyezzék a kínai piacon – tudósított az ukrán mezőgazdasági minisztériumra hivatkozva a pekingi Xinhua hírügynökség.

 „Kína a kulcsfontosságú stratégiai kereskedelmi partnereink közé tartozik. Célunk, hogy elmélyítsük az együttműködést, és növeljük az ukrán gyártmányú mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek arányát a kínai piacon” – jelentette ki Volodimir Lapa, a kijevi Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat vezetője.

Jövőre Ukrajna azt tervezi, hogy teherszállító vonatokat indít, ami csökkentené a rakomány szállítási idejét a két ország között, így Ukrajna több olyan mezőgazdasági terméket szállíthatna Kínába, ami a hajóút ideje alatt elveszti frissességét. Az ukrán exportőrök ugyanis azt szeretnék elérni, hogy gyümölcsöket és húst is szállítsanak a hatalmas piacra. Jelenleg a Kínába irányuló ukrán mezőgazdasági export vezető termékei a kukorica, a napraforgó- és szójaolaj, valamint a búzaliszt.

A kijevi kimutatások szerint az elmúlt évben Kína vált Ukrajna legnagyobb partnerévé a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kereskedelmének területén, és a bilaterális forgalom 39,5 százalékkal 1,3 milliárd dollárra emelkedett.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel