Umbria a földrengések után

Több mint hét hónappal az után, hogy Olaszország központi régióit lerombolta a földrengés, Umbria tartomány gazdái a lencsétől várják, hogy újraéledjen a helyi mezőgazdaság.

A Sibillini hegységen átvezető út alagútjain csak katonai biztosítással hajthatott át az a mintegy 20 traktor, ami október óta először jutott ki a földekre – tudósított a Reuters hírügynökség.

Az olasz gazdaszövetség, a Coldretti becslése szerint az augusztusi és októberi, közel 300 emberéletet követelő földrengések miatt mintegy 2,3 milliárd eurós közvetlen, illetve közvetett kár érte a vidéket: pajták, műhelyek, malmok, raktárak, és persze állatok pusztultak el. Castelluccióban helyenként 70 centiméterrel is megsüllyedt a föld, így az utak használhatatlanná váltak és a teljes infrastruktúrát újra ki kell építeni. A rengés epicentruma körül mintegy 25 ezer kisgazdaság van, amelyek körülbelül 300 ezer hektárt műveltek.

A hegyvidéki körzet a lencse termeléséről híres: a tengerszint fölött 1400 méterrel is 500 hektáron vetik a lencsét. Igaz, egy hónappal a szokásos idő után, de a helyeik abban bíznak, hogy még időben ahhoz, hogy jó termést takarítsanak be.

Az olasz miniszterelnök, Paolo Gentiloni jóváhagyta a rengés sújtotta környéket támogató törvénytervezetet, beleértve azt a 35 millió eurót, ami kompenzálja a gazdák elveszett jövedelmét.