USA-EU borcsörte

A finom európai borok amerikai szerelmesei a legrosszabbra készülhetnek, mivel Trump elnök kitart amellett, hogy valahogy ki kellene egyenlíteni a borra kivetett az amerikai és az európai importvám közti különbséget.

Az elnök júniusban azt mondta a CNBC csatornának, hogy „Franciaország magas vámot vet ki az amerikai borra, míg mi alig vámoljuk meg a francia bort”, majd hozzátette, hogy az amerikai borászok panaszkodtak neki az Európai Unió tisztességtelen eljárása miatt.

Tehát valójában nem a „franciák” önálló intézkedéséről van szó, hanem az uniós szintű vámtarifáról. Mindenesetre a kaliforniai borászokat képviselő Wine Institute szerint az Európai Unió az alkoholtartalom függvényében 0,11 – 0,29 dolláros importvámot vet ki egy 7,5 deciliteres palack amerikai borra, míg az USA csak 0,05 dollárt számít fel. Igaz, egy palack pezsgő vámja 0,14 dollár.

Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, nagyon is igaz, hogy az amerikai borok nemigen kelendőek a nagy európai bortermelő országokban. Ám széles körben ismert, hogy amennyire büszke az átlagos olasz, francia vagy spanyol a hazai borra, úgyhogy valószínűleg nem csupán vámtarifa kérdése, hogy nemigen érdeklődnek még a legfinomabb kaliforniai bor iránt sem.

A számok persze kijózanítóak, hiszen amíg Olaszország csaknem 3,4 millió hektolitert szállított tavaly az Egyesült Államokba, addig mindössze 823 (!) hektolitert importált onnan.