Úszó tehenészet a kikötőben

Rotterdam eddig arról volt híres, hogy itt van Európa legnagyobb kikötője, sőt, a világ legnagyobb kikötője címet is csak a múlt század második felében hódította el Sanghaj és Szingapúr. Manapság azonban azzal kerül a hírekbe, hogy úszó tehenészet létesítését tervezik.

Mindeddig az urban farming kifejezés azt jelentette, hogy városi kis- vagy tetőkertekben zöldségféléket, gyümölcsöket termesztenek afféle poszthippi népek, hogy lerövidítsék az utat a termőhely és a fogyasztó között. A fuvarozás okozta környezeti terhelés csökkentése feltétlenül helyeselhető, és ebből indult ki az a csoport is, amely városi tehenészetet akar létrehozni Rotterdamban.

A holland kikötőbe álmodott Úszó Farm a tervek szerint jövő tavaszra elkészül és 60 tehénnek ad otthont, mégpedig akkorát, hogy mindegyikükre 15 négyzetméter jut. A tejjel a környékbelieket kívánják ellátni, de arra is készülnek az építők, hogy a mintaprojekt sajtot, vajat, joghurtot is készítsen.

rotterdamt-floating-dairy-farm.ok

Az ötlet akkor született, amikor a Sandy hurrikán lecsapott New Yorkra, és a lakosság hirtelen rádöbbent, milyen hamar kifogyhatnak az élelemből – mondta Peter van Wingerden, az úszó szerkezeteket fejlesztő Beladon nevű cég igazgatója, aki azt sem tartja kizártnak, hogy a jövőben önellátó úszó városok létesülhetnek a partok mentén.

Nem a technológia jelenti a kihívást, mivel mindennel rendelkezünk, ami egy ilyen létesítményhez kell – mondja van Wingerden, hozzáfűzve, hogy a gondolkodásmódot megváltoztatni sokkal nehezebb, hogy ne a fogyasztóktól távol termeljék meg az élelemnek valót.