Üvegházfejlesztés Új-Skóciában

Nova Scotia, azaz Új-Skócia Kanada második legkisebb tartománya. A délkeleti partvidéken lévő tartomány legnagyobb része az Új-Skóciai-félszigeten terül el, melyet az Atlanti-óceán határol.

Ezért olyan is az éghajlata, mint Skóciának: gyakran esik a hűvös eső, és ugyancsak gyakori a köd. Mégis van itt mezőgazdaság, de a legsikeresebb farmok üvegtető alatt működnek.

Itt van például az 1963-ban alapított, és azóta többször bővített Den Haan Greenhouses, amelynek tulajdonosa Luke den Haan azt tervezi, hogy a nyolc hektárnyi üvegház-területét a következő években megduplázza.

„Az év 11 hónapjában folyamatosan takarítjuk be a termést, mégpedig olyan hatékonyan, négyzetméterenként 67 kilogramm paradicsomot és négyzetméterenként 200 uborkát szedhetünk évente” – mondta Luke den Haan, aki őszintén megdöbbent tavalyi, hollandiai tanulmányútja során, hogy az elsősorban salátaféléket termesztő holland üvegházakban egész évben folyamatosan érnek be a zöldségek. Ezért az üvegházaiban bevezeti a LED világítást, hogy nála se maradjon ki egy hónap bevétel.

„Évtizedek óta dolgozunk, és 1999-ben új üvegházat építettünk, majd 2012-ben újabb négy hektárral bővültünk. De egyre több helyre és új technológiákra van szükségünk, hiszen a kereslet folyamatosan emelkedik” – magyarázza, de hozzá teszi, hogy az üvegházak bővítésének azonban komoly ára van. Hektáronként 2,4 millió kanadai dollárba kerülnek biogáz fűtéssel és LED világítással.

Egy korábbi posztban írtuk: keletebbre ugyanez a törekvés, az orosz mezőgazdaság is növeli üvegházai számát.

***

Új okostelefonokra fejlesztett applikációnkkal azonnal értesülhet a legfrissebb híreinkről!

Android: https://bit.ly/2FJHBVI

iOS: https://apple.co/2HnRt90