Üvegházi robotok enyhíthetik a munkaerő-hiányt

A robotok által végzett munka nagy segítséget jelenthet a passzív üvegházban gazdálkodók számára is. Egy izraeli fejlesztésű berendezés például a paradicsom termesztésénél oldhatja meg a munkaerő hiányából adódó gondokat.

A mezőgazdasági vállalatok több országban is komoly munkaerőhiánnyal küzdenek, amelyet a koronavírus járvány még súlyosabbá tett. Szakértők szerint a funkcionális robotok nem csak az ágazat folyamatos munkaerőhiányát tudják megoldani, hanem a termelékenység szintjét is emelik.

Az izraeli Automato Robotics igazgatója, Dror Erezen szerint a robottechnológia egyre elérhetőbbé válik a kisebb termelő gazdaságok számára. A vállalat fejlesztései segítenek megoldani a mezőgazdaságban tapasztalható munkaerő krízist azáltal, hogy megfizethető robotokat kínál minden gazda számára. Ma még kevés robotot használnak üvegházakban, de a vállalat optimista e tekintetben.

„A fejlesztésünk alapköve egy robotplatform, amely off-road körülmények között is képes közlekedni, és üvegházakban is jól dolgozik. Első alkalmazásunk egy paradicsom-betakarító, amely növeli a betakarítás hatékonyságát, megbízhatóságát és minőségét, ugyanakkor megfizethető a kisebb gazdálkodók számára is. A második fejlesztésünk egy önálló permetező lesz”, ismertette Dror Erezen.

Bár a robot megvalósításánál egyelőre a paradicsomszektorra fókuszáltak, az Automato robot más ágazatokban is használható. A berendezés robotplatformja különféle alkalmazásokkal rendelkezik, amelyek nagyobb hatékonyságot eredményeznek a felhasználó számára.

Az alkalmazást Spanyolországban tesztelik, ahol a világon az egyik legnagyobb területen találhatók passzív üvegházak. A robotot a legnehezebb körülmények között állították munkába, a kezdeti 90%-os betakarítási arány a tervezők reménye szerint idővel javulni fog az intelligens gépi tanulásnak köszönhetően: minél többet használják a robotot, annál jobb lesz minden további költség nélkül.

Forrás: Hortidaily.com