Üzbegisztán is takarékos öntözésre törekszik

Az öntözővíz egyre szűkebb erőforrássá válik Üzbegisztán mezőgazdasági szektorában is. A 30 millió lakosával Közép-Ázsia legnépesebb államának számító ország kormánya ezért új vízkészlet-gazdálkodási és az öntözésfejlesztési stratégiát alkotott.

Üzbegisztán hosszú évtizedek óta a világ egyik legnagyobb gyapottermelője. A magas termelési szinthez szükséges öntözővízhez az Amu Darya és a Syr Darya folyók terelésével jutnak hozzá. Ez a mezőgazdaság általi felhasználás volt a fő oka az Aral-tenger elapadásának, amely ma az eredeti méretének csupán 10 százalékát ki.

A csatornarendszerekre támaszkodó hagyományos öntözési módszer korántsem hatékony a régió korlátozott vízkészleteinek kezelésében.

A jövőben Közép-Ázsiában is csökkenő mértékű víz áll a mezőgazdaság rendelkezésére, elsősorban a globális felmelegedéssel járó jég térfogatának csökkenése, valamint a kisebb szezonális hótömeg miatt. Az Aral-tenger és annak ökológiai helyreállítására irányuló komoly erőfeszítések csökkentenék az öntözővíz-ellátást Üzbegisztán számára is.

Ezért nagy szükség van a vízgazdálkodás új megközelítésére, a mezőgazdasági termeléshez pedig jobb öntözési technológiákra Üzbegisztánban.

Február végén Mirzijojev elnök aláírta az Üzbegisztán 2021-2023 közötti vízkészlet-gazdálkodási és az öntözési stratégiájának elfogadásáról szóló rendeletet. A stratégia számos infrastrukturális, intézményi és kapacitásépítési intézkedést tartalmaz, amelyek kiterjednek a fenntartható vízgazdálkodásra és az ország öntözési ágazatának fejlesztésére.

A betonbevonatú csatornák arányának 35 százalékról 38 százalékra történő növelését tervezik az öntözőcsatornák rendszerében, valamint az öntözőrendszer és az öntözőhálózatok hatékonyságának növelését.  A stratégia magában foglalja a víztakarékos öntözési technológiák bevezetését 308 000 hektár és 1,1 millió hektár földterület között, beleértve a csepegtető öntözési technológiákat is.

A szikes területek területének csökkentése is a terv része.

A „Smart Water” digitális technológián alapuló vízügyi nyilvántartást vezető mezőgazdasági létesítmények száma is növekszik, amely magában foglal automatizált digitális irányítási rendszereket is

Kormányhatározat jóváhagyta a víztakarékossági technológiák bevezetése és a nyújtott támogatás visszatérítése érdekében a mezőgazdasági termelők költségeinek egy részének megtérítéséről szóló rendeletet.

Források: UZDAILY