Vaddisznók takarítanak be Franciaországban

Európa-szerte komoly gondot okoz a földműveseknek az egyre gyarapodó vaddisznóállomány. A franciák mára megelégelték, hogy az időjárás szeszélyei mellett még a vaddisznók is komoly károkat okoznak.

„A kukoricás úgy nézett ki, mintha tornádó söpört végig rajta. A helyzet évről-évre rosszabb: már annyi a vaddisznó, hogy nem találnak táplálékot az erdőn-mezőn” – bosszankodott Yves Rolland, és körbemutat: Bretagne-ban lévő gazdaságának az erdő melletti nyolc hektárján alig maradt betakarítani való. „Pedig 30 éve alig láttak vaddisznót errefelé, most meg nappal is jönnek, és már a takarmánygabonát is eleszik az állataim elől.”

A francia vadászszövetség, az ONCF kimutatása azt mutatja, hogy amíg 1990/1991-ben 150 ezer vaddisznót lőttek ki az 551 500 négyzetkilométeres országban, addig 2016/2017-ben 700 ezret, de még ez sem elegendő, mert – amint Christine Saint-Andrieux, az ONCF kutatója mondja, egyszerűn nem képesek megfékezni az igen szapora állomány növekedését.

Ráadásul az sem bátorítja a vadászokat, hogy Bretagne-ban például csak 50 eurót fizetnek egy-egy disznó elejtéséért, ugyanakkor a bérvadásztató társaságok egyenesen etetik az álatokat, hogy pörgessék az üzletet, de a gazdák kerítéseiben okozott kárt nem térítik meg.

A vadászok regionális szövetsége ugyan fizet némi kártérítést azoknak a gazdáknak, akik földjét a vaddisznók tönkreteszik, de Jean-Baptiste Mainsard, a francia agrárkamara tagja szerint korántsem eleget. „Amikor kiküldenek egy szakértőt, aki úgy dönt, hogy a kár kevesebb mint 200 euró, vagy a kár a földterület három százalékán tapasztalható, a mezőgazdasági termelő nem kap semmit, és még fizetnie kell a szakértői díjat” – mondja Mainsard, aki szerint a lehetséges megoldások egyike az lenne, hogy a vadászatot könnyebbé kell tenni. Csakhogy a vadászok legtöbbje csak hétvégén jár ki, és többnyire megelégszik egy szerencsés lövéssel, de munkaként nem akarja végezni az állományritkítást. Ötven euróért nem éri meg­ – mondják.