Változik a klíma Burgundiában is

Egyre melegebb van Burgundiában, a világ egyik legjobb szőlőtermő vidékén. Az elmúlt három év különösen tikkasztó volt a francia történelmi régió számára, derült ki egy több évszázadot felölelő adatelemzésből.

A Decanter borászati szaklap cikke szerint egy tudóscsoport aprólékos munkával elemezte a szüret kezdetét 1354 és 2018 között. A vizsgált 664 év távlatában arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdag szőlőtermesztési múlttal rendelkező vidéken is jelentősen érezhető a klímaváltozás. Tanulmányuk szerint az itt honos fajták 85 százaléka veszélyben van az emelkedő átlaghőmérséklet miatt.

A trend nemcsak Burgundia borászai számára jelzésértékű, a világ számos pontján szembesülnek majd azzal a szőlőtermesztők, hogy a jelenlegi fajtáikkal alacsonyabb termést szüretelhetnek az éghajlatváltozás miatt.

A megoldás egyrészt az üvegházhatású gázok kibocsátása lenne, amelynek hiányában a szőlőtermesztésre alkalmas terület akár a felére csökkenhet a következő évtizedekben. Egy közelmúltban készült másik tanulmány is arra figyelmeztet, hogy a szőlőültetvények számára alkalmas földterületek 85%-án már nem lehet jó borokat előállítani 4 celsius fokos átlaghőmérséklet-növekedés esetén.

Benjamin Cook, a Columbia University szakértője szerint most még itt a lehetőség a cselekvésre. Egyrészt komolyan kell venni a klímaváltozás problémakörét, másrészt a termelők új, alkalmazkodó szőlőfajták telepítésével javíthatják gazdálkodásuk sikerességét. A kutatócsoportjuk szerint a növények sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésében. Burgundia számára például a Mourvedre és Grenache fajták kínálnak új lehetőséget a borászok számára.