Vámmal lassították az indiai búzaimportot

India búza behozatala lelassult májusban, mivel az idén különösen jó minőségű hazai termés piacra lépett, így a kereskedők nyakán maradt a kikötői silókban tárolt eladatlan raktárkészlet. A delhi kormány ugyanis márciusban 10 százalékos vámot vetett ki a gabonafélékre, hogy az importot lassítva, helyzetbe hozzák a helyi gazdaságokat.

Április végéig a búzaimportőrök az elmúlt tíz év legnagyobb mennyiségét, közel 5 millió tonnát vásároltak külföldön, miután Indiában, a világ második legnagyobb búzatermelő országában két évig ellátási hiány volt a rossz termés miatt.

A főként Ausztráliából és a Fekete-tenger környékéről származó eladatlan kikötői búzakészlet mennyisége rekord magasra, mintegy 1,8 millió tonnára emelkedett, miután a malmok inkább a hazai búzát vásárolják fel. Az indiai búzakereskedők azt várják, hogy a 2018 júniusáig tartó évben legalább további 2-3 millió tonnát kell importálni, ahogy a helyi készletek a naptári év vége felé csökkennek.

De nem csak Indiában vannak nagy, eladatlan készletek. A Reuters adatai szerint a világ kukorica, búza és szójabab készletei az elmúlt négy évben egyfolytában emelkedtek, és ez volt a bővülés leghosszabb megszakítás nélküli időszaka a kilencvenes évek vége óta.