Van egy paprika, amely Matulát is kiütné

 

Nem egyszer izzasztja meg a kalocsai vagy szegedi piros paprikával ízesített csípős halászlé a külföldi turistákat. Pedig a mi paprikáink csípőssége sehol sincs egy új hibridfajtától, amely Scoville-skálán megütötte a 2,2 milliós egységet.

Matula bácsi a Tüskevárban azt mondta a vékonybőrű pesti diáknak, amikor az a csípős a halászlére panaszkodott, hogy „gyenge legény! Én azt szeretem, ha a fejem búbját is csípi.” Minden tiszteletünk Matuláé, aki büszke volt arra, hogy a „méreg” paprika és az orrfacsaró torma a lánya termése, de az öreg pákász ugyancsak vakarná a tarkóját, ha a dél-karolinai Ed Currie farmjának termékeivel kellene ízesíteni a halászlét.

A gyenge gyomrúaknak kerülendő paprikákat termesztő farm büszkesége, a Carolina Reaper ugyanis nem csupán a farmon, hanem az egész világon is a legerősebbnek számít, hiszen egy-egy jól sikerült darab elérte a 2,2 milliós Scoville csípősségi egységet (SHU = Scoville Hot Unit). A világ fejlődik, hiszen öt éve a Guinness World Records szerint a világ legerősebb paprikája, a Naga Viper chili volt, amelynél 1,382 milliós Scoville-egységet mértek. Csak összevetésül: a paprika spray ereje 5000, a magyar paprikáké pedig 2500 körül van a Scoville-skálán, bár őszintén szólva nagyjából ez az a határ, amikor nem csak a kapszaicin „ízét” lehet érezni, hanem mindazokat a zamatokat is, amelyek oly finommá teszik a paprikás ételeinket.

Ed Currie egy mániákus: a Carolina Reaper ugyanis a Pakisztáni Naga és a Red Habanero keresztezésének eredménye. Így viszont a farmer azzal büszkélkedhet, hogy létrehozta a leg-leg-legerősebb fajtát. Igaz, igyekeznie kellett, mert Trinidad és Tobago őshonos büszkesége, a csak néhány éve felfedezett Moruga Scorpion SHU csúcsértéke 9 ezerrel haladja meg a 2 milliós egységet.