Van némi zavar a Brexit miatt a kereskedelemben

A brit és holland vállalatok többsége megérzi a Brexit negatív következményeit, derült ki a holland-brit kereskedelmi kamara (NBCC) felméréséből.

A 125 holland és brit vállalat körében végzett felmérésükben az Egyesült Királyságba exportáló holland vállalatok 71 százaléka szerint ez év első hónapjaiban többletköltségekkel és hosszabb ügyintézéssel kell számolniuk a Brexit miatt. Ugyanez fordítva is igaz: a Hollandiával kereskedő brit vállalkozók 72% -a szintén ezt érzékeli.

Az NBCC felmérése szerint a vállalatokat különösen zavarja az extra bürokrácia. Ez egyébként inkább a brit vállalatokra (84%) vonatkozik, mint a holland vállalatokra (54%).

A hollandok 67% -a tapasztal késést az Egyesült Királyságba irányuló exportjában. Az Egyesült Királyságból Hollandiába irányuló export esetén ez a vállalatok 44% -ára vonatkozik.

A megkérdezettek 40% -a szerint a Brexitnek eddig negatív gazdasági hatása volt rájuk nézve: tíz százalékuk 100 ezer eurónál több többletköltséggel kalkulál.

Az NBCC felmérése azt mutatja, hogy a holland vállalatok 26% -a fontolgatja vagy fontolgatta fióktelep nyitását az Egyesült Királyságban. A brit vállalatok 45% -a nyitna képviseletet Hollandiában vagy az Európai Unió többi tagállamának valamelyikében.

Ami a kölcsönös kereskedelem javítását illeti, a vállalatok a következők mellett érvelnek: kevesebb papírmunka és több e-tanúsítás kellene, enyhítenének az üzleti utazások feltételein, valamint segítenék a romlandó termékek gyorsabb piacra jutását.