Városban terem a jövő gyümölcse Spanyolországban?

A „Madrid, Isla de Color” koncepció forradalmian alakítaná át a madridi közterületeket. A város vezetése mintegy 26 millió eurós költségvetéssel több száz hektárt újítana meg a közeljövőben.

A Madrid, Isla de Color program célja, hogy a betonsivatagokat élhető, színes, fenntarthatóságot és élelmiszertermelést szem előtt tartó terekké alakítsa.

E stratégia mentén egyebek mellett megújítanák az erdőket a város körül 75 kilométer hosszan és városi gazdálkodási tereket hoznának létre. A projekt célja zöld város megteremtése mellett a helyi termelés és a gazdasági fejlődés ösztönzése, amely hatással lenne az élelmiszerellátásra, valamint a foglalkoztatottságra is.

A projektben a városi termelés „sejteken” keresztül valósulna meg, amelyek egységet alkotnak. Minden sejt különböző tevékenységet végezne: mezőgazdasági művelés és élelmiszer-termelés, virágtermelés; egészséges szabadidőhöz kapcsolódó terek működtetése; valamint tevékenységek szervezése idősek és gyermekek számára.

Madrid városában mintegy 678 hektár potenciálisan használható terület van a program számára.

A városi termelési cellák inkubátorként is szolgálnának a vállalkozók számára új gazdasági modellek kidolgozásához. Fő cél a városrészek zöld gazdaságának előmozdítása, szabad területeik és kihasználatlan tetőik “újratelepítése”. A kezdeményezéssel olyan gyümölcs- és zöldségtermesztési kertek jönnének létre, amelyek csökkentik az ellátási távolságokat.

Forrás: La Razón