Városi kertészet a venezuelai utcákon, gyárakban, börtönökben

Amíg a fejlett országokban az urban farming hódolói azért kertészkednek a háztetőkön, hogy lerövidítsék az utat a termőföld és a fogyasztók között, Venezuelában az éhség kényszerítette az elnököt az ötlet támogatására.

Az országos élelmiszer-válsággal szembesülve, Venezuela töktermesztő szocialista elnöke arra buzdította honfitársait, hogy termeljenek gyümölcsöt és zöldséget a városi erkélyeken, tetőkön. A kormány igyekszik népszerűsíteni a városi mezőgazdaságot, hogy ellensúlyozzák az élelmiszerhiányt, ami nyomán fosztogatások és zavargások törtek ki, miután az OPEC országon eluralkodott a gazdasági válság.

„Ültetnünk kell, hogy biztosítsuk az élelmiszer-ellátást” – idézte a Reuters hírügynökség Nicolas Maduro elnököt, aki elmondta, hogy a felesége a saját teraszukon termett sütőtökből „mennyei” ízű levest főzött.

Maduro szerint, aki a városokban, gyárakban (!), iskolákban és mindenféle közösségi téren megműveli a földet, az életbe vetett hit egy új formáját műveli. Az viszont érthető, hogy sürgeti az embereket, hogy még a katonai bázisokon és a börtönökben is ültessenek, amennyit csak tudnak. Az új kampánnyal kapcsolatban a Maduro kormány azzal dicsekszik, hogy az elmúlt három hónapban, mintegy 135 ezer venezuelai 273 tonna zöldség, gyümölcsök és gyógynövényt termesztett városi környezetben. Ez azonban elég gyenge eredmény ahhoz képest, hogy a kormány idei célja 3500 tonnás termés.

A kritikusok azonban azt mondják, hogy a projekt nevetségesen elégtelen és mértékét tekintve semmiképpen sem jelenti az élelmiszer-ellátási gondok megoldását. A kétszeres ellenzéki elnökjelölt, Henrique Capriles rámutatott, az egykori jelentős kávéexportőr országban a mezőgazdaságot az államosítások során tönkre tették.