Védjük meg a kukoricát!

A legnagyobb szántóföldi kultúra, a kukorica érzi meg talán leginkább a szélsőségeket. Idén nagy területeken jelent ismét gondot az évelő mezei acat felszaporodása.

A problémát tovább fokozza, hogy ez a gyomnövény sok esetben a kukorica kelésével egyidejűleg jelenik meg a területeken. Ilyen esetekben kiemelten fontos a megfelelő, szelektív, ugyanakkor hatékony készítmény megválasztása. Megfigyelhető, hogy az egy hatóanyagú gyomirtó készítmények egyoldalú használatának következtében az elmúlt években több gyomnövény szelektálódik ki: ilyenek a varjúmák és az ugari szulákpohánka, amelyek egyre nagyobb területen szaporodnak fel.

A Syngenta az idei Szer-show-kon rendhagyó módon, tenyészedényekbe helyezett gyomvetéseken mutatta be a különböző készítményeket a kukorica legfontosabb gyomnövényeivel szemben, amely a hatékonyság mellett az eltérő hatóanyagok eltérő hatásmechanizmusát is látványosan szemléltette.

A Lumax korai posztemergensen kijuttatva a legtöbb esetben akár a betakarításig tartó gyommentes állapotot képes biztosítani. A Calaris Pro a jelenleg forgalomban lévő kukorica gyomirtó készítmények közül az egyik leggyorsabb és leglátványosabb hatást képes kifejteni, így tűzoltásszerű beavatkozást is lehetővé tesz a gyomnövények ellen. A Pronik Plus azokra a területekre ajánlott, ahol a magról kelő gyomok mellett az évelő egy- és kétszikű gyomnövények is problémát jelentenek.

A sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen, hogy a technológiánkat a megváltozott időjárási körülményekhez igazítsuk. A Quilt Xcel számos élettani hatással rendelkezik, így a kukorica könnyebben képes megbirkózni a kedvezőtlen körülményekkel, így szárazabb években is jobb kondícióval és terméstöbblettel hálálja meg használatát. A Syngenta kukorica vetőmag kínálatának új generációját, – hat szemes – SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Kreon, SY Senko – és két siló hibrid, az SY Sincero és SY Zoan képviseli, amely a jövő évtől további két új hibriddel bővül. Ezeket a hibrideket ősszel mutatjuk be a termelőknek.