Vega kolbászgyár idegesíti a német sertéstenyésztőket

A német gazdák felháborodtak, miután egy nagy kolbászgyártó azt állította, hogy az ország két évtized múlva vegetáriánus lesz.

Az 1834-ben alapított családi húsfeldolgozó, az ötszáz fős Rügenwalder Mühle főnöke szerint húsz év múlva a németek csak vegetáriánus kolbászt és bécsi szeletet fognak enni, annak ellenére, hogy a házi sertéstartásnak éppolyan nagy hagyomány van, mint nálunk.

Válaszul a dühös gazdák a kolbászgyártó bojkottjára szólítottak fel. „Ezután nem vásárolok többé Rügenwalder termékeket” – írta a twitteren Nadine Henke, egy észak-német sertéstenyésztő. A blogger Bernhard Barkmann hozzátette: “Én mindenesetre ezentúl következetesen elkerülöm a termékeiket, beleértve a húskészítményeket is. És remélem, véget ér a vega-boom.”

Az egész azért fura, mert a Rügenwalder Mühle honlapján egyetlen húskészítmény sem szerepel a cég termékei között. Annál több a vegetáriánus húspótló, valamint a vega kolbász, -sonkafelvágott (!!!) és vegetáriánus szalámi. A képeken jól néznek ki, de kiderül, hogy a sonkafelvágott alapanyagainak 68 százaléka tojásfehérje, amit szentjánoskenyérmag liszttel (E 410 néven futó sűrítőanyag) és xantán gumival sűrítenek… Részemről maradok az igazi disznóból való paprikás kolbásznál. De így van ezzel a németek többsége is: a kolbász, a bratwurst része az ország étkezési kultúrájának. A müncheni Oktoberfest például elképzelhetetlen a literes korsó sör mellé járó kolbász és perec nélkül. A Rügenwalder mindenesetre új irányt követ, hiszen az első német kolbászgyártó, amely a húst tojás- illetve tejfehérjével váltotta fel.