Vegán lett a Guinness

„Egy kakast jól főzz meg, aztán négy font mazsolát és két-három mogyoróhagymát törj össze mozsárban. Az egészet öntsd föl nyolc gallon ale sörrel” – egy 17. századi recept szerint így készül a kakas-sör.

Abban az időben a sör valóban folyékony kenyér, vagyis táplálék volt. Az ale típusú sörök története az idők homályába vész, és a főzési technológia alapján a legelső tudatosan erjesztett sörök is ehhez hasonlatosak lehettek. A klasszikus ale komló nélkül készült, alacsony alkoholtartalommal, ennek megfelelően inkább táplálkozási, mintsem élvezeti értéke volt. Az alkoholtartalma is főleg a tartósítást szolgálta, amit különféle fűszerekkel igyekeztek tovább javítani.

Jóllehet a „hús-sör” kissé zavarba ejtőnek tűnhet manapság, bárki, aki Guinnesst  iszik, valójában halhólyag sört vesz magához. A Guinness készítése során ugyanis hagyományosan a halak feldolgozott úszóhólyagját is felhasználták, hogy minél tisztább legyen az ital. Emiatt aztán az olyan vegánok, akik semmiféle állati eredetű terméket nem fogyasztanak, kerülték is ezt az 1769 óta exportált fekete ír sört. Érdekesség, hogy a sör készítéséhez több mint ötven százalékban Syngenta árpát használnak.

A gyár azonban meghallotta az idők szavát, és leállította a halhólyag használatát. Érthető is a döntés, hiszen naponta több mint 10 millió palack Guinnesst isznak meg világszerte, ugyanakkor a Barnivore Vegan Alcohol Directory 31 818 sör-, bor- és likőrfajtát osztályoz állati eredetű tartalom szempontjából.

Fotó: Pixabay.com

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel