Vége a prémvadász romantikának

Alaszkáról azt a képet alakították ki a különféle televíziós dokumentum-csatornák, hogy még mindig erőteljesen folyik a nagyüzemi aranybányászat, a fakitermelés és a halászat, ugyanakkor az északi területeken sokat élnek a prémvadászatból. Ugyanakkor nagymértékben bővül a farmok száma és a mezőgazdaság termelékenysége. Északon örülnek a felmelegedésnek.

A statisztikák azt mutatják, hogy Alaszka élen jár az egy főre jutó mezőgazdasági bevétel terén.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) emellett arról számol be, hogy az elmúlt öt évben a legtöbb új farm éppen ebben az északi, 49. államban létesült. És amíg az „alsó” 48 államban csökken a farmok száma, Alaszkában öt év alatt 30 százalékkal emelkedett. Sőt, Alaszkában a női gazdálkodók aránya 47 százalék, szemben a 27 százalékos országos átlaggal – állapította meg büszkén az Anchorage Daily News cikke.

Manapság több mint 50 farmerpiac van a 740 ezer fős, de 1,717 millió négyzetkilométeres államban, ahol a fogyasztók kapcsolatba léphetnek a gazdákkal, noha tíz évvel ezelőtt mindössze 15 volt. Amíg 2012-ben az Alaszkában a fogyasztóknak a mezőgazdasági termelők piacain, vagy a farmokon közvetlenül értékesített élelmiszerek értéke 2,2 millió dollár volt, 2017-ben ez a szám 4,5 millió dollárra nőtt, és akkor még nem beszéltünk a nagy élelmiszerláncok vásárlásairól. Egyetlen más ágazat sem büszkélkedhet ilyen növekedéssel öt év alatt – írta a lap.

Image by Kerstin Kaufmann from Pixabay