Veggie program az űrállomáson

A Nemzetközi Űrállomás (International Space Station) űrhajósai a VEGGIE nevű program során a különféle növények és zöldségek termesztésének lehetőségét vizsgálják.

Az Orbital Technologies és a Kennedy Space Center közösen dolgozik annak érdekében, hogy VEGGIE néven létrehozzanak egy növénytermesztési rendszert. A VEGGIE technológia azt jelenti, hogy kicsi zárt dobozokban, meglehetősen olcsó növesztőkamrában kapják az ültetőpárnákban lévő palánták a tápanyag-utánpótlást és a fényt. Ez utóbbit LED fénytestekkel biztosítják, mivel kicsi energia felvétel mellett alig sugároznak hőt.

Ez a munka nemcsak friss zöldséget biztosít, hanem a növényekkel való foglalkozás afféle kikapcsolódás is a személyzetnek. Heti váltásban egyikük sorra öntözi az ültetőpárnákat és fényképeken örökíti meg a palántákat, majd a fejlődésüket regisztrálják. Emellett pedig a Földön is hasznosítható lehet egy kiforrott módszer, hogy a legszélsőségesebb viszonyok valamint vízhiány esetén is lehessen kis helyen, kevés befektetéssel zöldségeket termeszteni.

Fotók: Orbital Technologies / NASA