Venezuela elnöke szerint külföldi parancsra állt le a sörgyártás

Az elmúlt hetekben egymást érték a Venezuela gazdasági összeomlásáról érkező hírek. De az olajország eljutott a mélypontra: elfogyott a sör is.

Venezuela nemcsak az olajkészlet révén egyedi a latin-amerikai országok között, hanem azért is, mert az egy főre vetített sörfogyasztás itt messze a legmagasabb. Illetve, csak volt. Az ország sörmonopóliumának birtokosa, a Polar ugyanis már áprilisban leállította a sörgyárakat.

A termelés szüneteltetését igen prózai okból rendelték el: mivel a hűvösebb éghajlaton termő árpa importtermék, a kormány megtiltotta a behozatalát, amint látható volt, hogy az élelmiszer importjára sem futja az államkincstárból.

De annak érdekében, hogy megelőzze az országos felháborodást, az ország elnöke, Nicolás Maduro azt állította, hogy a Polar az ellenséges hatalmak (az Egyesült Államok) parancsára szünetelteti a termelést, hogy megzavarja a venezuelai gazdaság. A Polar, a maga részéről értetlenségét fejezte ki a vádakkal szemben.

Úgy tűnik azonban, legalábbis a Polar számára érkezik némi segítség. A Reuters jelentése szerint a cég számára 35 millió dollárnyi kölcsönt biztosít a spanyol BBVA bank, amely lehetővé teszi, hogy újra megkezdődjék az élelmiszer- és a söripari alapanyagok behozatala. Az összeg azonban legjobb esetben is csak igen rövid időre szóló importra lesz elegendő.