Veszélyben a brit ribizli

Meglehetős izgalommal várja az Egyesült Királyság összesen 35 feketeribizli termesztője a szüret eredményét, mivel ez az első év, hogy egy új, az időjárásváltozásnak ellenálló fajta termést hoz.

 Mintegy 10 ezer tonnás feketeribizlire számítanak a farmerek, akik termése eddig megsínylette az országban újabban tapasztalt melegebb teleket, hiszen a bokrok nem hoznak a korábbiakhoz hasonló minőségű és mennyiségű gyümölcsöt. Ezért a brit feketeribizli jövőjének megóvása érdekében sok pénzt fordítanak az éghajlat-változásnak ellenálló feketeribizli fajták kifejlesztésére és a legmodernebb szüretelő technológiákba.

A Blackcurrant Foundation, a fekete ribizli alapítvány, amely a 35 termesztőt képviseli, új „Innovate UK” projekten dolgozik, amivel együttműködik a brit kormány innovációs ügynöksége, a NIAB East Malling Research, valamint a mezőgazdasági kutatóközpont, a James Hutton Institute.

A kutatók hagyományos növénytermesztési technikákat alkalmaznak, és úgy szelektálnak, hogy az új fajták a melegebb telek után is kielégítsék a mennyiségi és minőségi követelményeket.

Harriet Prosser, a Lucozade Ribena Suntory gyümölcslégyártó feketeribizli agronómusa azonban elmondta, hogy ez egy hosszú távú munka, mivel legalább 13 évet vesz igénybe az új fajta létrehozása.

Image by Photorama from Pixabay

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub