Veszélyben a croissant

A vaj megugró árának áldozatul eshet a croissant, ez a ropogós, félhold alakú reggeli péksütemény a franciák kedvence – figyelmeztetnek a francia pékek és a cukrászok, miközben a tejtermelők egyre dühösebbek a tej nagykereskedelmi ára miatt.

Franciaországban a vaj ára a májusban 92 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, így a pékek a „tarthatatlan” mértékű ráfizetéssel szembesültek.

„A helyzet sajnos romlik az elkövetkező hetekben, azzal a kockázattal, hogy év végére kifogyunk a vajból” – nyilatkozta Fabien Castanier, a francia keksz és cukrász szövetségének főtitkára. A croissant és a briós vajigénye ugyanis 20-25 százalékos, ezért a szupermarketeknek, kávézóknak és éttermeknek „gyorsan” és „jelentősen” meg kell emelniük az árakat, hogy lépést tartsanak a vaj eredeken emelkedő árával.

A vaj árának emelkedését az Európában és különösen Franciaországban csökkenő tejhozamok, valamint a belföldi és a nemzetközi piacok növekvő kereslete okozzák – állapítja meg a Radio France Internationale.

A croissant-krízis éppen egybeesik a tejtermelők bevételének csökkenésével. „Az elmúlt 30 hónapban azzal szembesültek a tehenészetek, hogy a tejért kapott ár nem fedezi termelési költségeiket” – mondta Christiane Lambert, az francia gazdálkodók igen erős szövetségének (FNSEA) elnöke.

Florian Salmon, aki a nyugat-franciaországi Iles-et-Vilaine megyei fiatal tejtermelőket képviseli, hozzátette, hogy a farmerek jelenleg körülbelül 305 euró/1000 liter áron tudnak értékesíteni, ezért a felvásárlási ár ezer literenként 30-40 eurós emelését követelik.