Veszélyes tehenek

A tehenekkel néha baj van. Néha a lovakkal is, no persze olyan helyeken, ahol úgy érzik, övék a terület. Az Alpok és a Kárpátok havasi legelőin nem ritka, hogy a viszonylag szabadon élő állatok megtámadják azokat a turistákat, akik átmásznak a kerítésükön.

A The Telegraph azonban arról számolt be, hogy Bathtól délkeletre, Turleigh-ben egy különösen agresszív gulya agyontaposott egy kirándulót, aki pedig nem is mászott át kerítésen, mert az állatok szabadon legeltek a turistaút mentén. A 83 éves tulajdonos, Brian Godwin egy éves börtönt kapott, a kora miatt 2 évre felfüggesztve, viszont 30 ezer font bírságot szabtak ki rá, mert nem kerítette el az állatokat.

Az angol jogrendszerre jellemzően a teheneket nem irtották ki, jóllehet már kétszer is hivatalosan figyelmeztették a gazdát, hogy ne veszélyeztesse a kirándulókat. A bíróságon derült ki, hogy a farmer biztosítója korábban összesen 200 ezer fontot fizetett ki különféle sérülések miatt, ugyanis 2008 és 2011 között négy embert tapostak meg a tehenek. Egy kutyasétáltatónak például eltörték a nyakát. A lap szerint a nyomozás feltárta: a különlegesen agresszív tehenek nem helyiek, a kontinensről származó Limousine-keresztezések, amelyek bárkit megtámadnak, ha veszélyben érzik a borjaikat.

A hatóság a Health and Safety Executive (HSE) többször felszólította a tulajt, hogy kerítse el a legelőjét, ezúttal pedig kifejtették, hogy ezek a külföldi marhák nem olyan szelídek, mint a helyiek, és ha egyszer már emberre támadtak, az tanult viselkedésként rögzül bennük. Brian Godwin a tárgyaláson tagadta a felelősségét és a már hivatalosan is Britannia legveszélyesebb teheneinek tartott gulya továbbra is szabadon jár.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel