Vesztésre állnak biofarmerek a rovarok miatt

Kanada keleti partvidékén, New Brunswickben a biogazdaságok vesztésre állnak a rovarokkal szemben. 

A vegyszereket nem használó biogazdálkodók azt mondják, hogy idén több növényt – és persze pénzt – veszítenek el az átlagosnál a rovarinvázió miatt. A tél ugyanis annyira enyhe volt a környéken, hogy a rovarpopuláció átvészelte a hideg hónapokat, most pedig óriási számban lepik el a földeket.

„Én még nem láttam ilyen évet, mint ez”, mondta Nathanial Bond, a Kingston-félszigeten termelő gazda, aki leállt bizonyos zöldségek, mint például a fehérrépa termesztésével. Tapasztalatai szerint a rovarok megfertőzik a gyökereket, és elpusztítják az egész növényt. Viszont olyanokkal próbálkozik – cékla, fejes saláta, paradicsom és paprika –, amelyeket nem szeretnek annyira a kártevők.

Mások, mint például Bond és Phil Savage azzal próbál küzdeni a hernyók és levéltetvek támadásával szemben, hogy letakarják növények egy részét. A CBC jelentése sajnos arra nem terjed ki, hogy milyen növényeket, mivel és mennyi ideig takarnak le. Lehet, hogy finom szövésű hálót használnak, de kétséges, hogy a levéltetvektől az megvédheti a növényt. Mindenesetre a házaspár elmondta, hogy minden növény, amit nem fedtek le, tele van lyukakkal, különösen a bok choi (pak choy), amelynek levelei úgy néznek ki, mint a szita.

„A legtöbb vásárló nem bánja, ha néhány lyuk van a levélen, ha biztos lehet abban, hogy vegyszermentes árut kap. Csakhogy most már az a helyzet, hogy a vegyszermentesség miatt akár az egész termés is veszendőbe mehet” – mondta Savage.