Vetési tippek

Melegszik az idő és a gazdák már tettre készen dolgoznának a földeken. Azonban ne feledkezzünk meg a tervezésről és előkészületekről sem – ellenőrizzük gépeinket, figyeljük az időjárási és talajviszonyokat!

Ne csak a technológiára hagyatkozzunk vetés közben, hanem szálljunk ki a traktorból és ellenőrizzük az eredményt, végezzünk kisebb állításokat akár a helyszínen is. Biztos vagyok benne, hogy a kedves Olvasók egy része már számos vetésen van túl, de a rutin veszélyes lehet, gondoljuk alaposan végig, mi változott, hogy lehetne még jobb eredményeket elérni.

A megfelelő vetőmag-elhelyezés érdekében az alábbi tippeket gyűjtöttem:

  1. A vetőmag mérete számít!

Értékeljük a korábbi eredményeinket és rendeljünk időben vetőmagot. Figyeljünk a területi képviselők ajánlataira, számos tapasztalatot gyűjtenek be munkájuk során és gépünkhöz, talajunkhoz illő termékeket mutathatnak. Ha új vetőgépről van szó, mindenképp érdemes a korábbi megszokásokat félretenni és a gép eladójával, gyártójával közösen meghatározni a megfelelő vetőmagot. A vetési távolság és mélység helyes beállításához nyugodtan járjunk próbaköröket.

  1. Válasszuk a megfelelő vetőtárcsát!

Ahogy a vetőmag mérete változik, úgy kell a vetőelemeken is változtatni, hiszen az egyenletes magelosztás nélkülözhetetlen a megfelelő termésmennyiséghez.

  1. A vetési sebességgel is kísérletezzünk!

A mag mérete mellett a talaj is befolyásolja a sebességünket, állítsuk be a talajnyomást is ennek megfelelően.

  1. Ellenőrizzük a magtároló és –adagoló részeket is!

Nincs eltörve, megrepedve semmi? Csökkentsük a rázkódást, ellenőrizzük a hidraulikus motort, a csapágyakat, lassítsunk az egyenetlen talajon.

  1. Találjuk meg az ideális mélységet és távolságot! Vessünk egyenletesen!