Videón a paprikaszedő robot

A Sweeper a paprikaszedő robot ugyan jóval lassúbb, mint a gyakorlott idénymunkások, de ahogyan a technológia fejlődik, néhány év múlva biztosan ilyen gépek fogják végezni a betakarítást.

A Sweeper egy önműködő robot, amelynek fejlesztését az EU a Horizon 2020 programmal támogatja. Az első üvegházi robotként emlegetett gép egyenként érzékeli és értékeli a paprikákat, és leszedi, amit érettnek ítél. Videónkon 2:24-től belülről, azaz a Sweeper számítógépének nézőpontjából azt is láthatjuk, hogyan értékeli a termést a szoftver. A robot addig keres önállóan a sorok között – akár a szimatoló vadászkutya – amíg érett termést nem érzékel.

Maga a Sweeper egy önálló mozgó platformra épül, amelyhez egy rengeteg érzékelővel ellátott robotkar csatlakozik, a kar végén pedig egy „robotszáj” látható. Ennek mozgó kése vágja le a bogyótermést, majd az „alsó állkapcsával” elkapva a ládába helyezi.

Szóval lassúnak ugyan lassú, de nézzük meg mit tudtak az autók száz éve. És a fejlesztésre fordított összegeket látva a betakarító robotok elterjedéséhez nem kell száz év. Arról nem is beszélve, hogy – amint a videón is látható – a Sweeper nem magányos munkás, hanem egy fejlesztés alatt álló rendszer része.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel