Vietnám afrikai sertéspestis-vakcinát fejleszt

Vietnám a tervek szerint jövőre rendelkezik afrikai sertéspestis elleni vakcinával, jelentette ki Nguyen Xuan Cuong, az ázsiai ország mezőgazdasági minisztere egy sikeres tesztidőszakot  követően.

Sikerült elkülöníteni és az afrikai sertéspestis betegség vírusbankját létrehozni egy kutatócsoportnak, ez fontos lépés a jövőre nézve, mondta Nguyen Xuan Cuong, a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. “A kezdeti oltástesztek bíztató eredményeket hoztak. A technológiai transzferért felelős szakértők és vállalkozások beszámolói szerint, ha a körülmények is lehetővé teszik, akkor Vietnam 2021 harmadik negyedévéig rendelkezhet oltással az afrikai sertéspestis ellen”.

A kutatóintézetek sertéseket is tenyésztettek afrikai sertéspestis vírus elleni antitestekkel, a betegség-rezisztens fajták fontosnak bizonyulnak az afrikai sertéspestis kezelésében, tette hozzá Cuong.

Az afrikai sertéspestist Vietnámban először tavaly februárban észlelték az északi Hai Duong tartományban, azóta több tartományban is elterjedt. A járványkitörések miatt mintegy hatmillió sertést kellett leölniük.

Az afrikai sertéspestis halálos és gyógyíthatatlan betegség a sertések számára, az emberek számára nem veszélyes szerencsére.

Forrás: VNExpress