Világpiac – mélyponton az élelmiszerárak

A mezőgazdasági termékek világpiaci árai júliusban a legalacsonyabb szintre süllyedtek 2009 szeptembere óta. Pontosabban a tejtermékek és a növényi olajok árának zuhanását nem tudta ellensúlyozni a cukor és gabonafélék áremelkedése – állapította meg az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO, amely öt nagy élelmiszer termékcsoportot vizsgál.

A múlt hónapban a gabona árindexe 2,0 százalékkal emelkedett júniushoz képest, de még mindig 10,1 százalékkal marad el a tavaly júliusi szinttől. A második egymást követő hónapban a búza és a kukorica részben a kedvezőtlen észak-amerikai és európai időjárás miatt drágult, de a rizs-árak tovább csökkentek. Júliusban a tejtermékek árindexe 7,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, elsősorban EU bőséges tejtermelése és az alacsonyabb kínai importigény miatt.

Az ENSZ-ügynökség havi élelmiszerár-indexe azt mutatja, hogy a hús árak stabilak maradtak, azonban ez csak a baromfira jellemző. Amíg ugyanis csökkenés volt tapasztalható a sertés/juh hús árában, addig ezt ellensúlyozta a marhahús drágulása. A múlt havi növényolaj árindex, mintegy 5,5 százalékkal maradt el a júniusi szinthez képest elérve a legalacsonyabb értéket 2009 júliusa óta. Ezt elsősorban pálmaolaj világpiaci árcsökkenése okozta, miután a termelés megnövekedett Délkelet-Ázsiában, ugyanakkor Malajzia kivitele lassult. A másik ok a szójaolaj-árak további gyengülése volt.

A cukor-árindex 2,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint júniusban nagyrészt azért, mert a legnagyobb termelő, Brazília megsínylette a betakarítási körülmények romlását, de a FAO nem részletezi, mit is ért ezen.