Visszaesett az olasz bortermés, de bővült az exportbevétel

Az olasz bortermés 2019-ben 12 százalékkal csökkent a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt – jelentette az Istat olasz nemzeti statisztikai intézet.

Az olasz gazdálkodók szövetsége, a Coldiretti ugyanakkor megjegyezte, hogy az első összesítések azt mutatják, hogy az olasz borexport értéke 2019-ben 6,4 milliárd eurót tett ki, ami 4 százalékkal több a tavaly előtti értéknél.

A mennyiséget tekintve nem is olyan régen, 2018-ban volt az olasz borászat utolsó nagy éve, amikor a mennyiség 14,3 százalékkal bővült 2017-hez képest, és a minőség is kiválónak bizonyult. Tavaly azonban az időjárás megmutatta a foga fehérjét.

A Coldiretti kimutatta, hogy az elmúlt évben 60 százalékkal több szélsőséges időjárási esemény volt a félszigeten, mint tavaly előtt. Az ország egyes részeit a heves esőzések, árvizek, viharok, jégeső és hőhullámok sújtották. Ráadásul 2019 Olaszországi negyedik legmelegebb éve volt 1800 óta.

Míg az olyan termékek, mint az olívaolaj termelése 2019-ben növekedett, összességében rossz év volt az olasz mezőgazdaság számára, az össztermelés 1,3 százalékkal mérséklődött. A Coldiretti szerint ez 14 milliárd eurós veszteségnek felel meg.