Vita a CAP költségvetéséről

Franciaország és Németország egyaránt azt szeretné, hogy az Európai Unió mezőgazdaságának költségvetése a jelenlegi szinten maradjon, miután Nagy-Britannia elhagyja a közösséget – jelentette be a francia és a német mezőgazdasági miniszter.

Az Európai Bizottságnak a közös agrárpolitika (Common Agricultural Policy, CAP) költségvetésének csökkentésére vonatkozó javaslatának elutasítása mellett a miniszterek együttes nyilatkozatban kijelentették, hogy „a CAP számára elkülönített költségvetést jelenlegi szinten kell tartania a 27 tagállamnak” – tudósított a Reuters hírügynökség.

Nagy-Britannia tervezett jövő márciusi kilépésével egy nettó befizető távozik az EU-ból, ami nyomást gyakorol a jelentős kiadási területek, mint például a mezőgazdasági támogatások csökkentésére.

Annak érdekében, hogy csökkentse a költségeket, az Európai Bizottság májusban azt javasolta, hogy a 2021-2027 közötti időszakban a mezőgazdasági támogatásokat a jelenlegi összegről 5 százalékkal 365 milliárd euróra csökkentsék. Franciaország, amely messze a CAP legnagyobb kedvezményezettje, „elfogadhatatlannak” nevezte az Európai Bizottság javaslatát, és arra törekedett, hogy más uniós tagokat is megnyerjen a mezőgazdasági büdzsé védelmére.

Párizs júniusban bejelentette, hogy megnyerte 19 ország támogatását, amelyek között azonban nem szerepelt Németország, az EU legnagyobb gazdasága és költségvetésének legfontosabb befizetője. Mostanra azonban megváltozott a helyzet.

„Üdvözlöm Németország csatlakozását az Európai Bizottság javaslatával szemben álló álláspontunkhoz” ­– nyilatkozta Stephane Travert francia mezőgazdasági miniszter.