Vízidrónt épített a Yamaha

Tavaly a Yamaha bemutatta a Breeze10 elnevezésű, radarral ellátott automata csónakját, amit gátak ellenőrzésére hoztak létre. Áprilisban pedig 8500 dolláros áron piacra lép ennek kistestvére, a mindössze 1,6 méter hosszú Water Strider. A Vízivándor (mert ezt jelenti a permetezőcsónak neve), pedig nem más, mint egy olyan sekély merülésű, de távirányítású csónak, amely a rizsföldeken fog hajózni.

A rizsültetvény gondozása nedves, piszkos, és hátfájást okozó munka, a palánták elültetésétől kezdve a gyomirtáson át a betakarításig. És a munka nagy része még mindig kézzel történik. Ezért a japán kormány azt szeretné, ha 40 százalékkal csökkennének a rizstermesztés költségei, tehát csökkenteni kell a rizs munkáskéz-igényét. Ezért döntött úgy a Yamaha, hogy létrehozza a mindössze 5 centiméter mély vízben is elevickélő és gyomirtót permetező hajócskát.

Amint képeinken jól látható a Water Strider közepén egy gyomirtóval teli nyolcliteres tartály utazik, ami cserélhető, vagyis már a földekre feltöltött tartályokkal lehet kimenni, és nem kell helyben pepecselni a permetlé keverésével. A 24 kilogramm össztömegű hajócskát 34 köbcentis, négyütemű motor hajtja, amelynek üzemanyagtartálya 6,5 deciliteres. A Yamaha idén 150 ilyen Water Strider eladására számít Japánban.