Wales már felhalmozza az élelmiszert

Mivel senki sem tudja, mennyire lesz „hard” a Brexit, a walesi kormány igyekszik felkészülni, hogy legalább rövid távon enyhítse a várhatóan szűkülő élelmiszerkínálat okozta nehézségeket.

A walesi kormány már elkezdte raktározni az élelmiszereket a „Brexit raktárában”, annak ellenére, hogy figyelmeztette a lakosságot: ne rohanja meg az élelmiszerüzleteket.

A legrosszabb Brexit forgatókönyv szerint az élelmiszerárak emelkedése és kínálat csökkenése várható, valamint az, hogy a szállítók nem hoznak romlandó termékeket az Egyesült Királyságba.

Wales mindenesetre készül, ugyanakkor a sajtó figyelmeztet, talán búcsút kell inteni olyan termékeknek, mint bizonyos típusú sajtok, zöldségek, halak.

Az Egyesült Királyságban kapható sajtok és tejtermékek 98 százalékát ugyanis az EU-ból importálják – állapította meg a London School of Economics (LSE). A WalesOnline rosszmájúan hozzá teszi, hogy a reggeli azért meglesz, hiszen a brit tehenek és tyúkok jól teljesítenek, így tej- és tojáshiány nem várható.

Ezzel szemben az ír vaj és cheddar sajt beszerzése nehezebbé válik, nem is beszélve a francia brie és az olasz parmezán sajtokról. Ugyancsak sokkal kevesebb paradicsomra és egyéb friss zöldségre számíthatnak a vevők, akik már most arról beszélnek, mennyire fog hiányozni a Spanyolországból és Hollandiából érkező olcsó primőráru az év első hónapjaiban.

Bár Nagy Britanniát tenger veszi körül, a hetvenes évek óta az ország halimportra is szorul. A tőkehal-kínálatának mintegy 80-90 százaléka importból származik. Az importált tőkehal mintegy 70 százalékát a Skandináviától északra elterülő Barents-tengeren fogják, márpedig ebből készül a nemzeti eledel, a fish and chips. Igaz, a hozzávaló krumpli helyben is megterem.

A walesi birkatenyésztők pedig a jövőjükért aggódnak, hiszen termelésük csupán 5 százalékát fogyasztják helyben, a fő piacuk pedig az Európai Unió.