Zöldségakvárium a konyhában

Csupán egy akvárium helyét foglalja el az úgynevezett nanofarm, ami zárt rendszerű inkubátorként friss zöldségeket nevel a konyhában. Az amerikai startup vállalkozás azt reméli, az egymásra is rakható termesztő dobozok révén kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe.

A Replantable vállalkozás abból indult ki, hogy sokan próbálnak az ablakban, erkélyen zöldségeket termeszteni a konyha számára, de aztán mindig az a vége, hogy kimerül a talaj, vagy nem gondozzák kellőképpen a növényeket, aztán egy szezon után vége az egésznek.

Az ilyen lelkes lakáskertészeknek kíván segíteni a vállalkozás a 45 x 60 centiméteres dobozaival, amelyekben LED világítás helyettesíti a napfényt. A zöldségek – saláta, rukkola, cékla – tápanyaggal ellátott nedves szövetpárnában ülnek, és a leírás szerint csak időről időre némi vizet kérnek, semmi mást. A doboz indításakor, az első locsolást követően pedig csak be kell kapcsolni egy időzítőt, ami jelzi, mikor lehet betakarítani a termést. Ebből is látható, ez annyira egyszerű szerkezet, mint a bot, és olyanoknak találhatták ki, akik még egy akváriummal sem képesek megbirkózni, hiszen az üvegajtón át jól látszik, melyik növény mennyire fejlett.

Mindenesetre a doboz ára 350 dollár, amihez az egyenként 16-25 palántát tartalmazó öttagú párnakészlet 25 dollárba kerül. Lehet, hogy nagy üzlet lesz a nanofarm forgalmazása, de az is elképzelhető, hogy sok nagyvárosi lakossal kedvelteti meg a növénytermesztést.