Zöldséggyár épülhet Kentuckyban

Kentucky állam keleti felében, a szénbányász vidéken egy vállalkozó úgy döntött, hogy létrehoz egy paradicsom- és uborkagyárat.

Jonathan Webb már több szupermarketlánccal is megállapodott a jövőbeni kapcsolatról, mégpedig azzal, hogy a környező államokat látná el zöldséggel. Az USA nagy gondja, hogy a friss zöldség-gyümölcs sok esetben 2-3 ezer kilométert utazik, amíg az asztalra kerül, ugyanakkor Mexikó az ország fő paradicsombeszállítója. A munkaerő ugyan odalent olcsóbb, de Webb úgy számol, a modern technológiával megoldja ezt a kihívást. Azt tervezi ugyanis, hogy egy több mint 256 ezer négyzetméteres üvegház-komplexumot hoz létre, amely működtetéséhez holland technológiát akar használni.

Hollandiában ugyanis a szabályozott klímájú üvegházak teszik lehetővé, hogy ez a kicsi és meglehetősen északi ország legyen a melegigényes paradicsom világviszonylatban is egyik vezető termesztője. Ami a burgonya és a hagyma termesztését illeti, a hollandok ebben is a legnagyobb exportőrök között vannak.

Az üvegház nyújtotta szabályozott klíma azért is fontos, mert az utóbbi években – a klímaváltozás hatására – Kentuckyban jelentősen megnőtt az évi csapadékmennyiség, ám nem egyenletesen hull az áldás, hanem egyszerre kapnak óriási mennyiségű havat vagy esőt.

Másrészt a több mint negyed négyzetkilométeres zöldséggyárban hidroponikus valamint csepegtető öntözést akarnak használni, és a rendszert napelemek látják el elektromossággal.

Webb úgy számol, ha kész lesz az objektum, 285 embert fog alkalmazni 13 dolláros órabérrel. Úgy látszik, hogy víziója – legyen Amerika agtech központja Kentucky – meggyőzte a befektetőket is, mert több kockázati tőke befektetőtől összesen 82 millió dollárt sikerült szereznie a beruházáshoz.