Zöldséggyárat alapított a Vasökör

A San Franciscótól délre, a Szilíciumvölgy egyik településén, San Carlosban rövidesen hivatalosan is megnyílik egy zöldséggyár.

Igen, az Iron Ox, vagyis Vasökör nevű startup cég 750 négyzetméter foglal el egy régi raktárépületben, ahol több száz fejes saláta és fűszernövény nő egy olyan robot felügyelete mellett, amely – ahogy nő a palánta – ki is tudja ültetni a nagyok közé. Mindezt teljesen önállóan, mert a programot úgy írták, hogy a robot önálló döntéseket hozva, a teljes növekedési ciklust felügyelje, és emlékezzen minden egyes növény állapotára. Azok fejlődését, esetleges hiánybetegségét „fejben” tartva aztán elvégzi mindazt, amit a gyakorlott kertészek szoktak.

Az Iron Ox mindehhez hozzáteszi, hogy a zöldséggyári élelmiszertermelés olcsóbb lesz, mint a hagyományos mezőgazdasági termények.

A robottechnológia egyre inkább közelít a mindennapokhoz, miután egyre olcsóbbak a szenzorok, és a szoftverek teljesítménye is egyre nő – mondta az Iron Ox egyik alapítója, Brandon Alexander, hozzátéve, hogy a trend alapján kerestek valami területet egy vállalkozás beindítására. Az élelmiszer-ágazatban láttak lehetőséget, ahol a hagyományos farmgazdálkodás számos kihívással néz szembe.

Például a legtöbb saláta Arizonában és Kaliforniában terem, ahol a növényeket a hőterhelés és a vízhiány egyaránt veszélyezteti, és visszaveti a fejlődésüket. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai mezőgazdaság is komoly munkaerő gondokkal küzd. Ilyen helyzetben tehát kézenfekvőnek látszott a beltéri mezőgazdaság, az indoor farming, valamint a robotizálás – jelentette ki Brandon Alexander.

​Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel