Zöldül az Antarktisz

Amikor 980 körül a viking Vörös Erik eljutott Grönlandra, azzal invitált telepeseket az általa felfedezett szigetre, hogy az valóságos zöld föld, nem olyan láva borította vidék, mint Izland.

Az igazságtalan utókor nagy mesemondónak tartotta Eriket, hogy a fagyos Grönland nem is zöld. Pedig annak idején igenis az volt, hiszen az első évezredben melegebb és kiegyensúlyozottabb volt földünk időjárása, mint a mintegy négyszáz évvel később kezdődött úgynevezett kis jégkorszakban.

Mára azonban a 7,5 milliárd embert ellátó ipar és a mezőgazdaság által kibocsátott különféle gázok (gondoljunk csak a szarvasmarha metánkibocsátására) súlyos felmelegedéshez vezettek. Olyannyira, hogy már az Antarktisz is kizöldült. Persze csak a part mentén, ahol eltűnt az örök jég, a helyén pedig megtelepedett a moha.

Az amerikai National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kimutatta, hogy az idei április volt a harmadik egymást követő hónap, amikor a Föld átlaghőmérséklete a második legmagasabb szintet érte el. No persze csupán azóta, hogy 138 éve elkezdték rögzíteni az adatokat. Azt is megállapították, hogy a sarkvidékek melegedése gyorsabb, ezért erősen olvad az örök jég, ami viszont a felmelegedés gyorsulásához vezet.

Emiatt nem egy cikkben lehetett olvasni a közelmúltban arról, hogy több sáskafélét kellene fogyasztanunk, sőt, a marhahúst kellene ezzel kiváltanunk, mert a szarvasmarha metánkibocsátása károsabb hatással van a környezetre, mint az autók szén-dioxid kibocsátása.