Korai gyomkikapcsolás előnyei kalászosban

Hír

Jól ismert tény, hogy ha minél korábban gyommentesítjük a kukoricát, akkor az tonnákban mérhető termést ment meg. A kalászosokban kevés adattal rendelkezünk arra nézve, hogy a gyomirtás időzítése milyen jelentőséggel bír a termésre nézve. A lényegesen nagyobb tőszáma miatt és a hosszabb tenyészideje miatt azt gondolhatnánk, hogy ennek nincs akkora jelentősége.

A gyommentesítés és annak időzítésének tervezésében a legfontosabb befolyásoló tényező a területen várható gyomfajok és azok fertőzöttsége. Főleg a nagy széltippan, de mellette a parlagi ecsetpázsit és az olaszperje ellen tudunk hatékonyan védekezni ősszel. Ezek csírázása főleg ebben az időszakban történik, kisebb részben a tél végén vagy kora tavasszal jöhetnek elő. A főleg Nyugat-Magyarországon, illetve máshol gócszerűen előforduló egynyári perje és vékony egércsenkesz ellen is csak ősszel tudunk hatékonyan védekezni. 

Mit jelenthet az időzítés?

A vizsgálatok szerint a kora tavaszi (március 2. fele) és a tavaszi (április 2. fele) időzítés között – természetesen gyomfajtól és fertőzöttségtől függően – akár 500-1500 kg/ha terméskülönbség is kialakulhat. Ennek a fő oka, hogy ebben az időszakban van a legfontosabb termésképző elemek kialakulásának ideje. Azonban, ha az időzítést még korábbra helyezzük, tehát őszre, akkor a termésen további 500-1000 kg/ha termést nyerhetünk. Ekkor elsősorban a bokrosodást segíthetjük, illetve a télvégi vagy kora tavaszi szárazabb periódusban a gyommentes állományban kisebb a nedvesség és a tápanyag vesztés, amit a kultúrnövény tud hasznosítani.

Az őszi gyomirtás 1,0-1,5 t/ha, de szélsőséges esetben akár 2,0 t/ha termés is képes megmenteni.

Hol, mikor és mivel érdemes elvégezni az őszi gyomirtást?

Azokon a területeken javasoljuk az őszi gyomirtást, ahol repce volt az elővetemény, forgatás nélküli talajművelés van, korai a vetésidő, alacsony tőszámmal történik a vetés, őszi kelésű egyszikű vagy szőnyeg gyomok várhatóak nagy tömegben. Célszerű a korai posztemergens gyomirtást választani kihasználva a készítmények posztemergens hatását is. A Syngenta javaslatában a Box-R Pack gyomirtó csomag szerepel ebben a szegmensben. Előnyeiként ki kell emelni, hogy olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek közül 2 is hatékony (proszulfokarb és metszulfuron-metil) az egyszikű gyomok ellen (nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, olaszperje, egynyári perje, vékony egércsenkesz, szálkás borjúpázsit). Őszi árpában tavasszal nincs lehetőségünk a rozsnok fajok ellen védekezni hatékony és szelektív készítmények hiánya miatt. Így az őszi gyomirtással tudunk jelentős, de nem teljes gyomirtó hatást biztosítani az említett csoport ellen. Abban az esetben, ha az ősz csapadékosabb, akkor nagyobb számban lehet számítani a rozsnok fajok csírázására és kelésére.

Box-R Pack kezelés akár 70-90 %-os gyomirtó hatást is képes biztosít a rozsnok fajok ellen

Jobbra Box-R Pack hatékonysága nagy széltippannal és kétszikű gyomokkal erősen fertőzött területen - Kaposmérő,  2023. március 31.
Jobbra Box-R Pack hatékonysága nagy széltippannal és kétszikű gyomokkal erősen fertőzött területen - Kaposmérő,  2023. március 31.

A két hatóanyag eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, így a rezisztencia kialakulásának esélye rendkívül alacsony. Mindhárom összetevője rendelkezik hatással a kétszikű gyomok ellen, így rendkívül széles a hatékonysága a legfontosabb fajok ellen. A szőnyeggyomok közül gyakorlatilag mindegyik faj ellen (veronika-, árvacsalán-, árvácska fajok, tyúkhúr, pásztortáska) kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik. Ezeken kívül a csomag megoldást nyújt a szikfű- zsombor-, tarsóka-, szarkaláb fajok, pipacs, galaj, árvakelésű repce (IMI is), stb ellen is. Használata esetén nem kell utónövény korlátozástól tartani. Őszi búza mellett őszi árpában is alkalmazható.
A Box-R Pack biztosítja a gyommentes állományt a tenyészidőszak végéig. Használja bizalommal!

Papp Zoltán
Syngenta
Gyomirtó szer termékmenedzser